A Méz
A természet alapvető, természetes kincse. A tömény méz természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg. A baktériumok számára teljesen barátságtalan közeg, a kis víztartalom és a nagy nyomelem tartalom miatt. Már az ókori egyiptomiak is mézből készítettek kenőcsöt, amit a sebekre kentek.
Arra mindig figyelni kell, hogy a méz nem keverhető forró italba, és nem főzhető együtt a teával, mert a hatóanyagait tönkreteszi! De azért tudni kell, hogy a méz nem helyettesíti a gyümölcsöket és a zöldségeket!
A méz étrendünket nem csak változatosabbá, hanem egészségesebbé is teszi. Természetes állapotában fogyasztjuk. Semmiféle emberi beavatkozással nem "javítunk" rajta.
A méz azonkívül, hogy táplálékként - a cukorbetegek kivételével - korra való tekintet nélkül, mindenkinek hasznos, sok esetben gyógyíthat is. Kedvező a szív, a máj, és a vese működésére. Az emésztőrendszerre védő, serkentő és szabályozó hatású. Erősíti a csontozatot. Tisztítja a külső légutakat, mérsékli a köhögést.
A méz a gyermekek egyik leghasznosabb tápláléka, viszont 1 éves korig a csecsemőknek nem szabad adni.
Pozítiv hatása legjobban rendszeresen, naponta fogyaszva érezhető. Betegség kezelésére önmagában nem elegendő, de bizonyítottan hasznos, és gyorsítja a gyógyulást.
Élelmiszerekkel nagyon jól kombinálható, a mézes receptek egy része több száz éves. Bármilyen italban helyettesíti a cukrot, a mézes sütemény pedig sokkal tovább puha marad.