Almás sült metélt
Hozzávalók:
A tésztát a forrásban levő sós vízben megfőzzük, majkd hideg vízben leöblítjük, lecsöpögtetjük és az olvasztott vajjal összekeverjük. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A tojás sárgákat a mézzel kikeverjük, a felét félretesszük. A másikfeléhez hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a fahéjat, a reszelt almát a levével, összekeverjük. A főtt tésztát összekeverjük az almás masszával, és vajjal kikent, kilisztezett kis tepsibe simítjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, ezt összeforgatjuk a tejföllel és a tojássárgás mézzel, végül a tészta tetejére símitjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 percig sütjük.